Matumaini Katanga

Changemakers centraal tijdens de Congoavond in Geel

Matumaini en Geelse 11.11.11-afdeling lieten Congolose Changemaker Passy Mubalama aan het woord.

Mireille Govaerts 11.11.11 kijkt terug op een geslaagd actieweekend, zo vertelde Mireille Govaerts, de Geelse voortrekker van de NGO, op de afsluitende avond dinsdag in jeugdhuis De Bogaard. Samen met twee andere Geelse organisaties en de Derdewereldraad nodigde 11.11.11 Passy Mubalama uit. Zij komt uit Oost-Congo en is een Changemaker die in een moeilijke regio actief is, want zo'n 100 gewapende rebellengroepen zorgen in Oost-Congo voor veel geweld, vooral tegen vrouwen. Passy is één van de vrouwen die “het verschil proberen te maken”. "Changemakers lopen niet zelden zelf gevaar", vertelde Passey. Dat is meteen de reden waarom 11.11.11 die mannen en vrouwen centraal zet in haar jaarlijkse campagne.

Zo'n 50 mensen luisterden naar Passy en hoe ze in het kader van een journalistieke opdracht een reportage maakte over een vluchtelingenkamp in Goma. Wat ze daar zag greep haar zo naar de keel dat ze sindsdien bijna voltijds met de vluchtelingenproblematiek bezig is. Ze startte een hulpactie, verzamelde geld en kleren bij vrienden en richtte daarna AIDPROFEN (Action et Initiatives de Dévéloppement pour la PROtection de la Femme et de l'ENfant) op.

Omdat vooral vrouwen met geweld te maken krijgen, organiseerde ze cursussen om hen weerbaar te maken en hun rechten te leren kennen en sportactiviteiten voor jonge meisjes. Enkele maanden geleden kwamen zo’n 500 vrouwen voor de eerste keer op straat voor een betere toegang tot water, want nu moeten vrouwen vaak om 3 u ’s ochtends uit de veren om kilometers van huis hun jerrycans te gaan vullen. Dat is des te erger, omdat in die regio bovendien het rampzalige ebolavirus actief is. En om dat virus te bestrijden heb je water erg nodig, al is het maar om je handen regelmatig te wassen.

Mireille Govaerts Mubalama steekt ook veel energie in het sensibiliseren van vrouwen om zich te engageren in politieke partijen. Ze hoopt dat meer vrouwelijke verkozenen zich ook meer gaan inzetten om vrouwgerelateerde problemen aan te pakken. Vanuit de zaal kwamen er veel vragen zoals: "hoe is het mogelijk dat een land met zoveel kostbare grondstoffen, zoveel armoede kent?" Congo is 80 keer groter dan België maar haar BNP is nog geen tiende van ons land. "Weten de mensen in Congo dat en maakt zo’n onrecht hen niet opstandig?" Passy antwoordde dat blijkbaar net omdat Congo zo rijk is er zovele conflicten zijn. In de regio Noord-Kivu en in het land Congo zijn een 100-tal rebellengroepen actief, vaak in opdracht van het buitenland. En het centraal gezag is in deze uithoek amper aanwezig. Er kwamen ook veel vragen rond "Hoe pak je geweld tegen vrouwen aan?"

De Geelse organisatie OXFAM (Gerd Bastaens), Zaba Kina (Kris Philips) en Matumaini (Kris Van Elsen) stelden daarna hun project voor: OXFAM haar Congo-koffie, Zaba Kina zijn project voor weeskinderen en Matumaini haar Changemaker Mireille Numbi die actief is onder marktvrouwen.

Gerelateerde activiteiten

Schenken

Voor fiscale attesten stort uw gift op bankrekeningnummer BE11 7350 1646 6948 van SOL VZW met als mededeling : “500”.

Details voor de overschrijving

Rekeningnummer

BE11 7350 1646 6948

Naam

Solidariteit om Leven vzw

BIC/SWIFT

KREDBEBB

Adres

Stijn Streuvelsstraat 7
3920 Lommel

Mededeling

500

Fiscale informatie

Om recht te hebben op een fiscaal attest moet de gift minstens 40 EUR per jaar bedragen. Dit bedrag kan in één keer of in verschillende keren gestort worden (bijvoorbeeld via een permanente opdracht van 3,50 EUR per maand).

De stortingen moeten SOL bereiken vóór 25 december van het lopende jaar, anders wordt het attest afgeleverd voor het volgende jaar.

Asante sana Bedankt.